Kognitiv beteendeterapi (KBT)

PSYKOTERAPI – KBT – SAMTALSTERAPI

SUNDSVALL – TIMRÅ – HÄRNÖSAND KRAMFORS – GÄVLE – HUDIKSVALL

övervinn dina rädslor och hinder

KBT är en vetenskaplig metod som arbetar med våra tankar, emotioner och beteenden. Inom kognitiv beteendeterapi fokuserar man på våra kognitioner, tankar eller tolkningar och utför beteendeexperiment för att testa olika hypoteser, tex. ”alla tycker att jag är dålig”. Inom kognitiv beteendeterapi arbetar man även med våra grundantaganden och livsregler som finns med sedan lång tid tillbaka. Grundantaganden såsom ”ingen tycker om mig” ligger dolt inom oss och vi använder olika livsregler som ”jag måste vara duktig för då blir jag omtyckt”. Detta bidrar såklart med en stress, nedstämdhet eller oro för att ständigt vara på topp. KBT arbetar således med dessa djupgående teman för att få insikt om dem och försöka göra en förändring.

 

 

 

”KBT arbetar således med dessa djupgående teman för att få insikt om dem och försöka göra en förändring”

 

KBT är processinriktat

KBT ser till de underliggande processerna inom människor såsom låg självkänsla, perfektionism och vilka ger upphov till ett lidande. Ofta så har människor olika lidanden samtidigt och bär på en ångest, nedstämdhet, låg självkänsla och ibland används ett mer transdiagnostiskt perspektiv då man fokuserar på de underliggande processerna. Idag går man mot ett mer processinriktat arbete i stället för ett modellstyrt arbete och man försöker få en modell att passa för individen och inte tvärtom.

KBT är en god metod och används inom de flesta syndrom som depression, oro, ångest, tvång, ätstörning och missbruksproblematik.  


Kontakta ASK Relive

EnglishSwedish